menu

Nepokosené pozemky

Aj tento rok si dovoľujeme upozorniť občanov a vyzvať ich na zabezpečenie starostlivosti a pravidelné kosenie pozemkov. Okrem zákonných povinností treba myslieť aj na to, že v miestach vysokej nepokosenej trávy sa vytvárajú vhodné podmienky pre hady, kliešte, hlodavce a zároveň pri vysokej suchej tráve vzniká zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiarov.
Podľa § 3 ods. 1 písm. b) zákona č. 220/2004 Z. z. je vlastník, nájomca alebo správca poľnohospodárskej pôdy zo zákona povinný predchádzať výskytu a šíreniu burín na neobrábaných pozemkoch. Podľa § 2 tohto zákona sa poľnohospodárskou pôdou rozumie pôda evidovaná v katastri nehnuteľností ako orná pôda, chmeľnice, vinice, ovocné sady, záhrady a trvalé trávne porasty.
Sankcie sa pohybujú v rôznych výškach. V prípade fyzickej osoby, ktorá sa dopustí priestupku, ide o pokutu vo výške 330 eur. Ak však ide o podnikateľa, sankcie sú o niečo vyššie. Právnickej osobe alebo fyzickej osobe – podnikateľovi uloží orgán ochrany poľnohospodárskej pôdy pokutu od 166 € do 33 200 € za každý hektár poľnohospodárskej pôdy, informuje portál Kosenie trávy.
Nespokojný sused sa tiež môže obrátiť na Regionálny úrad verejného zdravotníctva. Jednou z úloh úradu je totiž aj obmedzovať alergény z nepokosených pozemkov. Vlastníkom, ktorí údržbu svojich pozemkov zanedbávajú, hrozí od RÚVZ pokuta od 3 000 eur až do 9 000 eur.
Ďakujeme všetkým, ktorým záleží na životnom prostredí v obci, udržiavajú svoje okolie, pravidelne kosia svoje pozemky a dbajú na čistotu a poriadok!

Zodpovedný pracovník: -
Vytvorené / Posledná aktualizácia: / 2024-05-27 13:18:34